”Riktigt obegåvat att skrämma väljarna med SD som nyfascister”

Lars Håkan Halldin”Landsbygden känner sig övergiven. Där bor enligt de förnäma i Stockholm människor som är mindre smarta än Stockholmarna. Man behandlar jordbruk och landsbygd därefter. Nu ökar länshuvudstäderna takten och ökar graden av centralisering. Landsbygden utarmas, detta har SD fångat upp”, skriver Centermärkte Eksjödebattören Lars-Håkan Halldin i ett inlägg på Landsbygdidag Debatt och jämför med Centerns situation på 1970-talet.

Nu går Magdalena Andersson och Stefan Lövfen ut och kallar SD för nyfascistiskt parti. Man gör det i tron att väljarna skall svika partiet. Om något är riktigt obegåvat och antiintellektuellt så är det att skrämma väljarna med SD som nyfascister.
Alla vi som läst statskunskap kan bara se i läroboken: de är ett värdekonservativt parti med välfärdsdrag. Det har sitt ursprung i de konservativa filosoferna Burke och Hegel. Dessa filosofer beskriver i sina verk SD-politik i detalj, inget nytt under solen.

Rasistisk syn
Nästa fråga vilka grupper vänder sig SD till. I Stockholm innanför tullarna talar man om att SD vädjar till de lågutbildade med ett lågt intellektuellt kapital. Det kallar jag förakt och en illa dold rasistisk syn. Vissa grisar är jämlikare än andra grisar.
Troligen har SD fångat upp arbetarna som troget stått på fabriksgolvet byggt Sverige starkt. Där Soc Dem bevisligen misslyckats och där de övriga partierna betraktat denna grupp som något som inte passar in i deras världsbild.

SD har vidare fångat upp EU-motståndet och pekat på unionens brister och gett motståndet ett folkligt ansikte. Inget annat parti bryr sig om denna fråga mer än lite marginellt, tar på sig finkostymen åker till Bryssel.

Våra grannländer
Sedan måste vi intellektuellt fråga oss: våra grannländer tar mot avsevärt färre flyktingar än Sverige, är dessa stater Nyfascistiska stater säg det då. Det handlar om Island, Finland, Danmark, Norge och de Baltiska staterna. När man kokar ned SDs krav till reell politik kräver de inget annat än det våra granndemokratier har genomfört, inget annat. Nu måste man statsvetenskapligt definiera om våra granndemokratier är nyfascistiska stater. I så fall bör vi tona ned de diplomatiska relationerna med dessa?
Landsbygden känner sig övergiven. Där bor enligt de förnäma i Stockholm människor som är mindre smarta än Stockholmarna. Man behandlar jordbruk och landsbygd därefter. Nu ökar länshuvudstäderna takten och ökar graden av centralisering. Landsbygden utarmas, detta har SD fångat upp.

SD har pekat på det många känner. Folkhemmet håller på att gå förlorat, det samhälle där man kunde orientera sig och finna trygghet. Skolan förflackas, kyrkan mitt i byn håller på att tas över av intellektuella som enligt folket inte bär de kristna värderingarna, mjölkproducenterna blir färre och större. Urbaniseringen och centraliseringen av hjärnkapital gör att landsbygden hämmas blir ett strövområde.

Skickligt
Allt detta har SD fångat upp och gjort det skickligt. Jag känner igen detta från 70-talet då de etablerade partierna öste ”ve och förbannelser” över Centerpartiet med samma argument, man drog sig inte för att kalla Centern ett fascistiskt parti. Man grävde med Expressen i spetsen fram skit från krigsåren och därmed var Centern ett parti med rötterna i Nazismen, men vad värre är man hade kombinerat en dold nazism med obegåvade bönder och landsbygdsbor. Expressen skrev att Centerpartiet är ett hot mot demokratin och välfärden. Man jämförde oss med de gröna khmererna och varnade för vad som kunde hända om detta parti kom till makten.
Historien upprepar sig, nu har man från 7-klaven bestämt sig vi sätter allt på ett kort, SD är huvudfienden. Sveriges väl och ve det bryr vi oss inte om.

Regeringar
Det finns möjliga regeringskonstellationer:
1. Soc Dem + M
2. Alliansen + SD
3. S+Fp+C+ KD
Det sista finner jag smakligt och den bör genomföras. Stampa med foten och tro att en alliansregering kommer tillbaka det är som tro att Dantes inferno är en myshörna i politiken.
Sluta bråka finn lösningar.

Lars-Håkan Halldin
Eksjö

Share This Post

3 Comments - Write a Comment

  1. Jag tror att du har rätt i din analys, och jag förvånas inte att C behandlades på samma sätt av Expressen. Jag tror också att bubblan kommer att spricka, det känns som om bägaren har runnit över och den desperation som S nu visar är i det närmaste absurd. Det är uppenbart för mig att landsbygdens människor är smartare än Stockholmseliten. MVH Yvette

  2. Henrik Jönsson · Edit

    Du har lyckligtvis (enligt mig) räknat lite fel här. S+Fp+C+KD landar bara på 170 mandat vilket inte räcker till egen majoritet. Man måste få med antingen M, V eller MP också, och det är där kruxet ligger. Just detta var så träffsäkert med valresultatet för mig som vill se SD få ett rejält inflytande. Det är antingen S+M eller Alliansen+SD, eller förstås extraval som kommer att göra situationen ännu mer omöjlig om man inte släpper låsningen gentemot SD.

  3. Peter Kings · Edit

    Mkt bra skrivet. Glad att det fortfarande finns klarsynta människor kvar i detta land. Tack

Comments are closed.