”En mycket positiv nyhet”

Kor1
”Det internationella mjölkpriset steg med 1,4 procent. Detta är för Svensk landsbygd en mycket positiv nyhet. Dessa 1,4% är faktiskt mer värda än det elaka beslutet om Handelsgödselskatten”, skriver Eksjödebattören Lars-Håkan Halldin på Landsbygdidag Debatt.

Denna prisökning säger inte att mjölkpriset i Sverige stiger utan de gamla nedgångarna sitter i men vi kan denna gång börja se botten på mjölkprisfallet.
Fonterraauktionen hålls två gånger i månaden med varierande mellanrum, förändringarna på den här sajten speglar produktprisernas förändringar sedan förra auktionstillfället. För ytterligare information om enskilda produkter, besök Fonterras webbplats.

Sammanfattning av auktionen den 15 oktober 2014:
De flesta index ökade vid denna auktion och det totala indexet visade på en ökning med 1,4 %. Detta var den första ökningen i auktionen index sedan auktionen den 17:e juni.
Uppgångarna gav en blandad bild för de olika priserna uppgångar såväl som nedgångar.

Prisanalys
Prisökningen betyder att nästa prissänkning på Arlasidan kan bli 5 öre lägre men mellan 5 – 10 öre lägre pris ligger i pipelinen. De övriga mejeribolagen som t ex Falköping, Emåmejeriet, och Gäsene med flera kan komma höja priset med en 5 öring. Återstår att se.

Arlaprodukterna gick svagt på senaste Fonterraauktionen. Det är nog dags för Arla sluta med global shopping utan konsolidera det man har t.o.m. sälja av något.

Politisk analys
Miljöministern Åsa Romson (mp) gillar inte att priset sätts på en internationell auktion. Hon ser det som ett sätt att suga ut de fattiga. Dessutom kan hon inte styra prisbilden med svensk politik. Hon skulle inte dra sig för att förbjuda alt skattebelägga transaktioner på internationella börser.

Jag vill inte spå i kaffesump men en skatt på börsrelaterade råvarutransaktioner för jordbruksprodukter håller jag inte för utesluten.

Lars-Håkan Halldin

Share This Post