Glädjande efterfrågan på ekologisk julskinka

”Glädjande efterfrågan på ekologisk julskinka. Den ökade efterfrågan ger glada grisar då de får GMO-fritt foder, halm i boxarna och utevistelse. Ett mera naturligt liv helt enkelt”, skriver Rune Lanestrand i ett inlägg på Landsbygdidag Debatt.

Lika glädjande är att flera kedjor äntligen satsar på svenskt i stället för import av MRSA-smittat billigt danskt fläsk. Antibiotikaanvändningen är enorm i de stora djurfabrikerna vilket har lett till resistenta bakterier.
I går kom ett pressmeddelande från Bryssel om att Danmark vill ha stöd till grisproducenter. Troligen för att Danmarks grisproducenter har tappat marknadsandelar, inte bara i Sverige, på grund av sitt nersmittade fläsk.
Nu gäller det för Sverige att kräva att eventuellt EU-stöd endast ges till ekologiska producenter. Det har gått så långt att det är rutin på danska sjukhus att en svinskötare som kommer in för vård ses som en farlig smittokälla och placeras i isoleringsrum.
Den sortens djuruppfödning ska verkligen inte uppmuntras. Nu finns i stället ett ypperligt tillfälle att ge ev stöd till ekologiska grisproducenter så att alla som vill kan köpa en ekologisk skinka till nästa jul. På sikt bör EUs jordbrukspolitik läggas om så att stöden endast går till ekologiskt jordbruk. För det finns ett mycket starkt stöd hon konsumenterna.
I dag går 80 procent av EU-stödet till 20 procent av de största jordbruken med ensidig spannmålsodling som inte är särskilt miljövänliga utan oftast använder mest växtgifter och kemikalier.

Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren

Share This Post