Landsbygdsinvånarna: kusten är för nedskräpad


En ny Sifoundersökning på uppdrag av Håll Sverige Rent visar att tre av fyra, 75 procent, som bor i kustkommuner längs väst- och sydkusten upplever att skräpet i havet är ett mycket stort problem.

– Den växande miljökatastrofen med plastskräp i havet är något som många svenskar upplever som ett enormt problem. Vi hoppas nu att så många som möjligt vill vara med och plocka skräp på stränderna. Vi och våra nordiska grannar är omgivna av havet och vi är förenade av det. Med gemensamma krafter kan vi rädda havet från skräpet. Det mesta av skräpet kommer från land och mycket är förpackningar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Lördagen den 6 maj arrangeras för första gången Nordiska kusträddardagen, av Håll Sverige Rent tillsammans med stiftelsens systerorganisationer i de andra nordiska länderna. Den gemensamma aktionen har som mål att locka många deltagare att plocka skräp och sprida budskapet att vi måste sluta skräpa ner.

Många av de föremål som hittas på stränderna är konsumentrelaterat skräp. Högt upp på tio i topp-listan kommer både plastpåsar och snabbmatsförpackningar. 82 procent av det totala antalet skräpföremål på stränder med få besökare utgörs av plast och polystyren.

Share This Post